یکی از راه های درمان واریکوسل، عمل جراحی واریکوسل است. اما بسیاری از عوارض عمل واریکوسل هراس دارند. در اینجا میخواهیم به این مقوله بپردازیم.
واریکوسل شایع ترین علت ناباروری اولیه و ثانویه در مردان می باشد. تجمع خون در وریدهای بیضه منجر به افزایش دمای بیضه و سرازیر شدن مواد زائد و سمی از کلیه و غده فوق کلیوی به بیضه و در نتیجه کاهش تولید تستوسترون و اسپرم توسط بیضه می باشد.واریکوسل 90 درصد در سمت چپ ایجاد می شود. 8% موارد دوطرف بوده و 2% موارد فقط در سمت راست بوجود می آید.
درمان واریکوسل
درمان واريکوسل دارویی نبوده و فقط از طریق جراحی قابل درمان است. یکی از بهترین روش های جراحی که احتمال عود آن نسبت به دیگر روش ها خیلی کمتر است روش جراحی با میکروسکوپ یا به عبارتی میکروسرجری است که البته من هم معمولا به این روش (جراحی میکروسکوپیک) عمل میکنم. درمان شامل بستن وریدهای گشاد شده بیضه می باشد.
برای واریکوسل به چه دکتری مراجعه کنیم؟
برای درمان واریکوسل ابتدا باید به متخصص اورولوژی مراجعه کنید تا پس از انجام معاینات و آزمایشات لازم، تصمیم لازم برای روند درمان شما اتخاذ شود.
عوارض عمل واریکوسل
عمل واريكوسل اگر توسط ارولوژيست مجرب انجام شود احتمال عوارض را به حداقل مي رساند احتمال بروز عوارض در روش جراحي ميكروسكوپي نسبت به ديگر روش ها به مراتب كمتر است. شايع ترين عارضه واريكوسل، عود آن مي باشد. يكي ديگر از عوارض هيدروسل هست يعني اينكه آب در اطراف بيضه تجمع مي يابد كه اگر شديد باشد با يك جراحي ساده قابل درمان هست. دو عارضه بسيار نادر آسيب وازدفران (لوله انتقال اسپرم) و سرخرگ بيضه هست. همانطور كه عرض كردم احتمال بروز اين دوعارضه خيلي بندرت رخ ميدهد.
عوارض کوتاه مدت پس از عمل شامل: درد یا عفونت زخم یا خونریزی یا خونمردگی اطراف ناحیه عمل و … می باشد. در برخی موارد ممکن است درد خفیفی برای مدتی باقی بماند یا بی حسی اطراف ناحیه عمل یا پوست کیسه بیضه ایجاد شود.
عوارض بلندمدت: عود واریکوسل / هیدروسل(جمع شدن مایع اطراف بیضه) / کوچک شدن بیضه(کمتر از 1%).
علائم واریکوسل
این احتمال وجود دارد که واریکوسل هیچ گونه علائم مشخصی در شما نداشته باشد. اما علائم شایعی که ممکن است مشاهده کنید، عبارتند از:
یک برآمدگی در یکی از بیضهها
ورم کیسه بیضه
بزرگ شدن یا پیچ خوردن محسوس سیاهرگها در کیسه بیضه که غالباً ظاهری شبیه به یک کیسه پُر از کرم پیدا میکند.
احساس یک درد مبهم و مکرر در ناحیه بیضه
علت واریکوسل
واریکوسل هنگامی شکل میگیرد که دریچه های درون سیاهرگهایی که اطراف طناب بیضوی پیچ خورده اند، نتوانند جریان خون را به درستی بازگشت دهند. این مساله باعث میشود تا خون در ناحیه ی دریچه های لانه کبوتری عبور کرده و به عقب بازنگردد که نتیجه ی این عمل تورم و بزرگتر شدن سیاهرگها است. مشابه این موضوع در واریس (به خصوص در پاها) نیز مشاهده میشود.
تشخیص واریکوسل
دقیق ترین راه تشخیص واریکوسل معاینه فرد توسط متخصص ارولوژی می باشد. البته در مواردی که به هر دلیلی شکی در تشخیص وجود داشته باشد می توان از سونوگرافی کالر داپلر استفاده کرد.
بیماری پیرونی
در موارد زیر توصیه به درمان واریکوسل می شود:
در زوج های ناباروری که مرد در معاینه توسط متخصص ارولوژی واريکوسل داشته، زن از نظر باروری طبیعی بوده و یا اگر مشکلی هم دارد با درمان قابل رفع باشد، و در آزمایش منی، اسپرم ها از نظر تعداد، حرکت، شکل و تست های عملکردی غیرطبیعی باشد.
احساس درد یا سنگینی در بیضه
نوجوانانی که مبتلا به واريکوسل بالینی یک طرفه یا دو طرفه بوده و دچار کاهش رشد کمتر از معمول بیضه در همان سمت شده اند.
مردان مجرد مبتلا به واریکوسل بالینی که در آینده قصد ازدواج و بچه دار شدن دارند و در آزمایش منی، اسپرم ها از نظر تعداد، حرکت، شکل و تست های عملکردی غیرطبیعی باشد.
میزان بهبودی در کیفیت اسپرم بعد از درمان واریکوسل، 51 تا 78 درصد می باشد.
میزان وقوع حاملگی خودبخودی بعد از درمان واریکوسل، 30 تا 50 درصد می باشد.